Το ΜΜΣ εξαλείφει, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά βακτήρια – μελέτη

Το ΜΜΣ εξαλείφει, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά βακτήρια - μελέτη

Εξάλειψη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων με διοξείδιο του χλωρίου

Πως το Διοξείδιο του Χλωρίου, καταστρέφει – εξαλείφει, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Μελέτη.

Το διοξείδιο του Χλωρίου MMS – Θαυματουργό Ορυκτό διάλυμα, εξαλείφει τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Επιστημονική έρευνα – μελέτη.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΕΔΩ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η βακτηριακή ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά (AMR) αποτελεί πρόβλημα σε όλες τις περιοχές, με έξι παθογόνα να ευθύνονται για το 73,4% των θανάτων που οφείλονται σε βακτηριακή AMR, δηλαδή την Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (S. aureus), Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae), Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae), Acinetobacter baumannii (A baumannii) και Psuedomonas aeruginosa (P. aeruginosa).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δρομολόγησε ένα Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την ΑΜΡ το 2021, το οποίο εξακολουθεί να είναι ενεργό – το κόστος υγειονομικής περίθαλψης για την ΑΜΡ ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Μια επισκόπηση για την αντιμικροβιακή αντοχή που ανέθεσε η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ΑΜΡ θα μπορούσε να σκοτώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως έως το 2050 και έχει αναδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία του 21ου αιώνα.

Μόνο ένα παθογόνο ΑΜΡ, ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκος (MRSA), προκάλεσε περισσότερους από 100.000 θανάτους παγκοσμίως, ενώ τα άλλα τέσσερα παθογόνα που καλύπτονται στην παρούσα έρευνα προκαλούν και πάλι τόσους θανάτους.

Η παρούσα έρευνα επικεντρώθηκε στη μελέτη της αποτελεσματικότητας του διοξειδίου του χλωρίου στην εξάλειψη πέντε διαφορετικών βακτηρίων AMR in vitro ως μια νέα και αποτελεσματική θεραπεία.

Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε διαφορετικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του χλωρίου με πέντε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, που κυμαίνονταν από 1 – 7 ppm συγκεντρώσεις. Οι μελέτες απολύμανσης συγκρίθηκαν με ελέγχους και τα αποτελέσματα έδειξαν απολύμανση μεγαλύτερη από 95% με συγκεντρώσεις 7 ppm.

Το διοξείδιο του χλωρίου είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας επιλεκτικός ως προς το μέγεθος που μπορεί να σκοτώσει γρήγορα οργανισμούς μεγέθους μικρομέτρων, αλλά δεν θα προκαλέσει πραγματική βλάβη σε πολύ μεγαλύτερους οργανισμούς, όπως τα ζώα ή οι άνθρωποι, καθώς δεν μπορεί να διεισδύσει βαθιά στους ζωντανούς ιστούς τους.

Είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σε χαμηλές συγκεντρώσεις για μικρή διάρκεια. Πρέπει να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές για να αποκτηθεί εμπειρία στις καλύτερες δόσεις και πρωτόκολλα για την εξάλειψη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών από τον οργανισμό.

Κατεβάστε την μελέτη από εδώ:
ERADICATION OF ANTIBIOTIC RESISTANT BACTERIA USING CHLORINE DIOXIDE (1041 downloads )

Εισαγωγή

Τα πέντε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που ενσωματώσαμε σε αυτή την ερευνητική μελέτη περιλάμβαναν το Escherichia coli ( Εσερίχια κόλι ), τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus ( Η ασθένεια του σταφυλοκοκου ), την Klebsiella pneumonia ( Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας ), το Acinetobacter baumannii ( Ακινετοβακτήριο ) και την Pseudomonas aeruginosa ( Ψευδομονάδα αεριογόνος ).

Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας το 20171 προειδοποίησε ότι το 2050 οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική ζημία σε σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2008.

Η ΑΜΡ απειλεί επίσης την επίτευξη αρκετών από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως τους στόχους για καλή υγεία και ευημερία.

Το νοσοκομειακό κόστος εκτιμήθηκε σε πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ το 2007. 3 Το κόστος των εξωτερικών ιατρείων ήταν 10 εκατομμύρια και η απώλεια παραγωγικότητας από την εργασία ήταν 150 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η απώλεια παραγωγικότητας λόγω της θνησιμότητας των λοιμώξεων εκτιμήθηκε σε περίπου 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικά υψηλότερο χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση Global Burden of bacterial antimicrobial resistance in the 2019.

Δεδομένης της ευρείας διάδοσης των βακτηρίων AMR παγκοσμίως και του γεγονότος ότι τα αντιβιοτικά γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά, η εξεύρεση άλλων πιο φυσικών και καινοτόμων τρόπων για την εξάλειψη αυτών των δολοφόνων είναι απαραίτητη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ – ΖΩΝΤΑΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ.

Το διοξείδιο του χλωρίου είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος εξάλειψης αυτών των βακτηρίων AMR χωρίς τη δημιουργία περαιτέρω ανθεκτικότητας. Η ανακάλυψη νέων φυσικών αντιβακτηριακών παραγόντων με νέους μηχανισμούς δράσης παραμένει υψηλή προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταθεραπεία των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων Περισσότερα από 150 αντιβιοτικά έχουν αναπτυχθεί από την ανακάλυψη της πενικιλλίνης το 1940 και για τα περισσότερα διαθέσιμα αντιβιοτικά έχει εμφανιστεί ανθεκτικότητα στα βακτήρια που θεραπεύονται.

Με βάση αυτό, μέχρι το 2050, ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι συγκλονιστικός – ένας άνθρωπος κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Τα βακτήρια έχουν αντισταθεί σχεδόν σε κάθε αντιβιοτικό που αναπτύχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια.

Υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης και του επιπολασμού των αντιβιοτικών με υψηλότερα ποσοστά σε χώρες με μεγαλύτερη χρήση.

Ακατάλληλη συνταγογράφηση από γιατρούς που συνταγογραφούν λανθασμένα αντιβιοτικά για άλλες λοιμώξεις, όπως ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις, αντί για βακτηριακές λοιμώξεις.

Υπάρχει η υπόθεση ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών συσχετίζεται με την ακατάλληλη συνταγογράφηση και χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας.

Η ανεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών είναι το βασικό πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Η επιρροή των αντιβιοτικών εξασθενεί πλέον λόγω της προοδευτικής αύξησης της ανθεκτικότητας που παρατηρείται σε όλα τα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Η αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά οφείλεται σε έναν συνδυασμό μικροβίων που εκτίθενται στα αντιβιοτικά και στην εξάπλωση των εν λόγω μικροβίων και των μηχανισμών αντοχής τους.

Τα αντιβιοτικά όχι μόνο γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά η χρήση τους μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσβίωση, ιδίως στο έντερο ή σε χώρους δευτερογενών λοιμώξεων.

Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία μπορεί να είναι καταστροφικές: η υπερβολική επαναχρησιμοποίηση αντιβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος της φυσικής εντερικής χλωρίδας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι επίσης απρόθυμες να επενδύσουν στην ανάπτυξη αντιβιοτικών για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών αποδόσεων στην αγορά, των περιορισμών στη χρήση αντιβιοτικών, των επιστημονικών δυσκολιών στην ανάπτυξη αντιβιοτικών και του υφιστάμενου ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Η διαδρομή για την εξεύρεση νέων αντιβιοτικών και την ανάπτυξή τους σε φάρμακα είναι μακρά και δαπανηρή.

Κοστίζει 800 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να κυκλοφορήσει ένα νέο φάρμακο στην αγορά – κατά μέσο όρο, χρειάζονται πάνω από δέκα χρόνια για να εισέλθει στην κλινική.

Λόγω της πίεσης του χρόνου που αντιμετωπίζουμε στη μάχη κατά της ΑΜΡ, απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων στη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Σε σύγκριση με όλες τις υποκείμενες αιτίες θανάτου στη μελέτη Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) 2019, η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) θα ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου επιπέδου 3 της GBD το 2019, με βάση το αντιπραγματικό ενδεχόμενο της μη ύπαρξης λοίμωξης – μόνο η ισχαιμική καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο ευθύνονται για περισσότερους θανάτους εκείνο το έτος.

Επιπλέον, πολλοί νοσοκομειακοί παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να μην εξαλειφθούν με τον συνήθη καθαρισμό- έτσι, μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα νοσοκομεία, στον αέρα εσωτερικών χώρων και στις επιφάνειες και να συμβάλουν στη μετάδοση των λοιμώξεων.

Οι εναλλακτικές θεραπείες αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας. Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να επιδιωχθούν νέες, καινοτόμες θεραπείες των ΑΜΚ, και αυτό είναι το θεμέλιο της παρούσας έρευνας – η χρήση φυσικών ουσιών για την εξάλειψη των ΑΜΚ, όπως ο MRSA, το E coli, ο S aureus, ο K pneumoniae, ο A baumannii και η P aeruginosa, που δεν δημιουργούν περαιτέρω ανθεκτικότητα.

Η ανακάλυψη νέων φυσικών αντιβακτηριακών παραγόντων με νέους μηχανισμούς δράσης παραμένει υψηλή προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία βακτηρίων12 και αποτέλεσαν την κύρια πηγή φαρμάκων καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Τα φυσικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών φυτών, παραμένουν ευρέως δημοφιλή σήμερα, με περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού να βασίζεται σε φυτικά προϊόντα και συναφή συμπληρώματα ως μέρος της θεραπευτικής αγωγής τους.

Φυσικά προϊόντα όπως το Rosmarinus officinalis12 και το Mangifera indica L., Anacardiaceae, 14 αντιμικροβιακά πεπτίδια, φυτικά αιθέρια έλαια και οι συνδυασμοί τους έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικά στην αναστολή μιας ευρείας επιλογής βακτηριακών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των πέντε βακτηρίων AMR στην παρούσα μελέτη.

Η παρούσα έρευνα εξετάζει την εξάλειψη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά MRSA, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Acinetobacter baumannii και Pseudomonas aeruginosa με αμπούλες CDSpure, που περιέχουν 2.990 ppm ανά 5 ml αμπούλας 16 διοξειδίου του χλωρίου in vitro.

Σημασία των πέντε ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτηρίων Acinetobacter Baumannii Το Acinetobacter baumannii, περιλαμβάνει αρνητικά κατά Gram, αυστηρά αερόβια, μη ζυμωτικά, μη γαστριμαργικά, μη κινητικά, θετικά στην καταλάση και αρνητικά στην οξειδάση βακτήρια.

Παρόλο που το A. Baumannii αντιπροσωπεύει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό των συνολικών περιπτώσεων βακτηριαιμίας, η πολυανθεκτικότητα στα φάρμακα είναι παγκοσμίως προβληματική για το είδος αυτό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το 71% είναι πολυανθεκτικά στα φάρμακα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 27% των ασθενών με μηχανική αναπνοή αποικίστηκαν με πολυανθεκτικό στέλεχος A. baumannii.

Ο A. baumannii χρησιμοποιεί στρατηγικές ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένων χρωμοσωμικών β-λακταμασών, αντλιών εκροής και ενζύμων τροποποίησης αμινογλυκοσιδών.

Μετά την έκθεση σε ανθρώπινη λευκωματίνη ορού, ο A. baumannii ρυθμίζει τη μεταγραφή των β-λακταμασών, υποδεικνύοντας δυνητικά εγγενείς μηχανισμούς αντιμικροβιακής αντοχής στον ορό.

Λόγω της επικράτησης λοιμώξεων και κρουσμάτων που προκαλούνται από πολυανθεκτικό A. baumannii, λίγα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία καταστάσεων που προκαλούνται από αυτό το παθογόνο.

Πολλές αναφορές έχουν δείξει ότι ο A. baumannii αναπτύσσει ταχέως ανθεκτικότητα στα αντιμικροβιακά και έχουν απομονωθεί πολυανθεκτικά στελέχη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επίσης ορίσει το A. baumannii ως παθογόνο κρίσιμης προτεραιότητας που αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία και για το οποίο απαιτούνται επειγόντως νέα αντιβιοτικά.

Escherichia coli Η E. coli αντιστέκεται συχνά σε πολλαπλές κατηγορίες αντιμικροβιακών μεταξύ των στελεχών που προκαλούν ουρολοιμώξεις και βακτηριαιμία που υπερβαίνει το 50%.

Το E. coli είναι ένα ευπροσάρμοστο αρνητικό κατά Gram βακτήριο, που βρίσκεται εύκολα και επιδέχεται φυσικές και τυχαίες γενετικές αλλαγές.

Έχει μέγεθος 1-3 x 0,4-0,7 μm και όγκο 0,6-0,7 μm.

Klebsiella pneumoniae ( Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας )

Τα στελέχη Klebsiella pneumoniae ταξινομούνται συνήθως ως ευκαιριακά, υπεραιμοβόρα (hyKp) ή πολυανθεκτικά (MDR).

Ενώ η κλασική K. pneumoniae (cKp) αποτελείται από ευκαιριακά στελέχη που σχετίζονται συχνά με νοσοκομειακές λοιμώξεις, τα υπεραιμοβόρα στελέχη θεωρούνται βακτήρια της κοινότητας που μπορούν να μολύνουν άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των υγιών ατόμων.

Η ταχεία εξάπλωση πολυανθεκτικών στελεχών K. pneumoniae αποτελεί μείζονα απειλή για την παγκόσμια υγεία, καθώς τα στελέχη αυτά ευθύνονται για πολλές νοσοκομειακές λοιμώξεις με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Η Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας, περιγράφεται ως αρνητικό κατά Gram, ενθυλακωμένο και μη κινητικό βακτήριο.

Ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκος (MRSA) Ο MRSA θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα νοσοκομειακά παθογόνα που προκαλούν πολλές δύσκολα αντιμετωπίσιμες λοιμώξεις στα νοσοκομεία και ονομάστηκε νοσοκομειακά σχετιζόμενος MRSA (HA-MRSA).

Κατά τα τελευταία 20 – 25 χρόνια, ο MRSA απομονώθηκε από κοινοτικά περιβάλλοντα και έτσι προέκυψε ο Community Associated MRSA (CA MRSA).

Ο MRSA μπορεί να προκαλέσει διάφορες οργανικές λοιμώξεις, με πιο συχνές το δέρμα και τους υποδόριους ιστούς, ακολουθούμενες από διηθητικές λοιμώξεις όπως οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, πνευμονικό απόστημα και εμφύσημα.

Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα που προκαλείται από MRSA συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς και συνδέεται με την ενδοφλέβια κατάχρηση ναρκωτικών.

Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκος (MRSA) είναι ένας θετικός κατά Gram κόκκος που είναι τόσο καταλάση όσο και πηκτικός.

Pseudomonas aeruginosa (Ψευδομονάδα αεριογόνος)

Η Ψευδομονάδα αεριογόνος συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κυριότερων αιτιών νοσοκομειακής βακτηριαιμίας, οδηγώντας συχνά σε σηψαιμία.

Η P. aeruginosa είναι ένα σημαντικό Gram-αρνητικό ευκαιριακό παθογόνο που προκαλεί πολλές σοβαρές οξείες και χρόνιες λοιμώξεις με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα που φτάνει το 40%.

Αυτό που καθιστά την P. aeruginosa ένα ιδιαίτερα δύσκολο παθογόνο είναι η υψηλή εγγενής και επίκτητη αντοχή της σε πολλά από τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Είναι ένα ευκαιριακό ανθρώπινο παθογόνο ικανό να προκαλέσει πολλές απειλητικές για τη ζωή οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, ιδίως σε ασθενείς με εξασθενημένη ανοσολογική άμυνα. Έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ασθενείς με κυστική ίνωση (ΚΙ).

Διοξείδιο του χλωρίου (ClO2) Αντιμικροβιακό Το διοξείδιο του χλωρίου (ClO2) είναι ένα κίτρινο έως κοκκινοκίτρινο αέριο που μπορεί να αποσυντεθεί γρήγορα στον αέρα.

Το διοξείδιο του χλωρίου έχει μοριακό βάρος 67,452 g/mol και η διαλυτότητα στο νερό στο επίπεδο της θάλασσας είναι 3,01 g/L (3000 ppm) στους 25 °C και 34,5 mm Hg.

Είναι αποτελεσματικό βιοκτόνο σε συγκεντρώσεις μόλις 0,1 ppm και σε ένα ευρύ φάσμα pH. Ακόμη και σε κρύο νερό, είναι δέκα φορές πιο διαλυτό από το χλώριο.

Το διοξείδιο του χλωρίου έχει χαμηλότερο δυναμικό οξείδωσης από το όζον και το χλώριο.

Το βέλτιστο pH είναι μεταξύ pH 6,0 και pH 10,0 και είναι γενικά πιο αποτελεσματικό κατά των μικροοργανισμών σε pH πάνω από 8,0 από ό,τι το χλώριο.

Όταν αντιδρά στο νερό, σχηματίζει ιόντα χλωρίτη, μια πολύ δραστική χημική ουσία που μπορεί να σκοτώσει βακτήρια και μικροοργανισμούς σε οποιοδήποτε διάλυμα.

Το διοξείδιο του χλωρίου σκοτώνει γρήγορα βακτήρια, ιούς και Giardia και είναι αποτελεσματικό κατά του κρυπτοσποριδίου.

Το διοξείδιο του χλωρίου βελτιώνει επίσης τη γεύση και την οσμή, καταστρέφει τα σουλφίδια και τις φαινόλες, ελέγχει τις άλγες και εξουδετερώνει τα ιόντα σιδήρου και μαγγανίου.

Είναι αποτελεσματικό βιοκτόνο σε συγκεντρώσεις μόλις 0,1 ppm και σε ένα ευρύ φάσμα pH.

Διοξείδιο του χλωρίου, βιοφίλμ και αντίσταση.

Το διοξείδιο του χλωρίου είναι πιο κατάλληλο για θεραπευτική χρήση, καθώς μπορεί να διεισδύσει και να εξαλείψει το βιοφίλμ.

Σύμφωνα με τους Simpson et al. (1993)54 , το διοξείδιο του χλωρίου μπορεί να απομακρύνει τα βιοϋμένια γρήγορα, επειδή είναι εξαιρετικά διαλυτό στο νερό.

Σε αντίθεση με το όζον, δεν αντιδρά με τους εξωκυτταρικούς πολυσακχαρίτες του βιοφίλμ.Με αυτόν τον τρόπο, το διοξείδιο του χλωρίου μπορεί να διεισδύσει γρήγορα στα βιοφίλμ για να φτάσει και να σκοτώσει τα μικρόβια που ζουν μέσα στο φιλμ.

Η διείσδυση στα βιοφίλμ για την εξάλειψη των μικροοργανισμών αποτελεί πραγματική πρόκληση τόσο για τη φυσική όσο και για την αλλοπαθητική ιατρική.

Το βιοφίλμ είναι μια τρισδιάστατη δομή που σχηματίζεται από μικροβιακά κύτταρα τα οποία προσκολλώνται σε βιοτικές ή αβιοτικές επιφάνειες υπό διάφορους φυσιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που πρέπει ακόμη να προσδιοριστούν.

Επιπλέον, τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάζονται συνεχώς και παράγουν εξωκυτταρικές πολυμερείς ουσίες (EPS), σχηματίζοντας μια μήτρα που περιβάλλει αυτά τα μικρόβια.

Τα βιοϋμένια είναι συσσωματώματα μικροβιακών κυττάρων που περιβάλλεται από αυτοπαραγόμενες μήτρες εξωπολυσακχαριτών σε βιοτικές ή αβιοτικές επιφάνειες.

Τα βιοφίλμ επιδεικνύουν σημαντική προστασία έναντι των αντιβιοτικών, της ανοσολογικής άμυνας του ξενιστή και των δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών σε σχέση με τα ελεύθερα κύτταρα.

Υπολογίζεται ότι το 65-80% των ανθρώπινων λοιμώξεων προκαλείται από βακτήρια που σχηματίζουν βιοφίλμ.

Τα βιοφίλμ εκτιμάται ότι είναι 1000 φορές πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά από τα ελεύθερα κύτταρα.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ βακτηριακών κυττάρων και περιβαλλοντικών παραγόντων πυροδοτεί το σχηματισμό βιοφίλμ.

Το διοξείδιο του χλωρίου μπορεί να διεισδύσει και να εξαλείψει τα βιοφίλμ, ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι πολλών αντιβιοτικών που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της θεραπευτικής χρήσης του διοξειδίου του χλωρίου έναντι των αντιβιοτικών είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Η παρουσία των τεσσάρων αμινοξέων (κυστεΐνη, μεθειονίνη, τυροσίνη και τρυπτοφάνη) και ιδιαίτερα της κυστεΐνης και των βιολογικών θειολών παίζουν καθοριστικό ρόλο σε όλα τα έμβια συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων, ώστε κανένα μικρόβιο να μην μπορεί να αναπτύξει αντίσταση έναντι του διοξειδίου του χλωρίου.

Το διοξείδιο του χλωρίου διαπερνά τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα και αντιδρά με ζωτικά αμινοξέα στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου για να σκοτώσει τον οργανισμό.

Το παραπροϊόν αυτής της αντίδρασης είναι ο χλωρίτης, ο οποίος δεν είναι γνωστό ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του διοξειδίου του χλωρίου

Το 1967, η EPA των ΗΠΑ καταχώρισε για πρώτη φορά την υγρή μορφή του διοξειδίου του χλωρίου για χρήση ως απολυμαντικό και απολυμαντικό.

Το διοξείδιο του χλωρίου είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας επιλεκτικός ως προς το μέγεθος που μπορεί να σκοτώσει γρήγορα οργανισμούς μεγέθους μικρομέτρων, αλλά δεν μπορεί να βλάψει πολύ μεγαλύτερους οργανισμούς όπως τα ζώα ή οι άνθρωποι, καθώς δεν μπορεί να διεισδύσει βαθιά στους ζωντανούς ιστούς τους.

Το διοξείδιο του χλωρίου δεν μπορεί να διεισδύσει βαθιά στους ιστούς των μεγαλύτερων οργανισμών και η κυκλοφορία των μεγαλύτερων οργανισμών παρέχει συνεχή παροχή αντιοξειδωτικών, προσφέροντας προστασία από τις επιδράσεις των οξειδωτικών του διοξειδίου του χλωρίου.

 Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το διοξείδιο του χλωρίου, ένα ισχυρό οξειδωτικό, μπορεί να αναστείλει ή να καταστρέψει τους μικροοργανισμούς σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 1 έως 100 ppm, παράγοντας ισχυρή αντιιική δράση, αδρανοποιώντας > ή ίσο με 99,9% των ιών μέσα σε 15 δευτερόλεπτα για ευαισθητοποίηση.

Ο Γεωργίου (2021) έδειξε με επιτυχία την αποτελεσματικότητα του διοξειδίου του χλωρίου έναντι του MRSA in-vitro, με αναστολή της ανάπτυξης 99,99% – 100% ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις.

Η συνεχιζόμενη έρευνα στο Ίδρυμα Βιολογικών Ερευνών Innerlight διερευνά την κλινική χρήση του διοξειδίου του χλωρίου, συμπεριλαμβανομένων των μη ειδικών σπορίων, βακτηρίων και ιών, για πολλές εφαρμογές για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια.

Χρησιμοποιούνται συνεχώς εκτεταμένες κλινικές εφαρμογές του διοξειδίου του χλωρίου στον ιό Epstein-Barr (EBV), στον κυτταρομεγαλοϊό (CMV), στον ιό της ηπατίτιδας A, B, στον ιό HIV (ιός του AIDS) και σε άλλους.

Στις 14 Οκτωβρίου 2020, το κοινοβούλιο της ΒΟΛΙΒΙΑΣ ψήφισε νομοσχέδιο (ley 1351) που επιτρέπει τη χρήση του διοξειδίου του χλωρίου ως φαρμάκου κατά του COVID 19.

Το διοξείδιο του χλωρίου έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Βολιβία, το Μεξικό, το Περού, η Βραζιλία και η Κολομβία.

Στη Βολιβία, εγκρίθηκε ο νόμος αριθ. 1351 του 2020 (Επίσημη Εφημερίδα της Βολιβίας, 2020), ο οποίος ενέκρινε την παρασκευή, εμπορία, προμήθεια και χρήση του διαλύματος διοξειδίου του χλωρίου για την πρόληψη και τη θεραπεία ενόψει της πανδημίας COVID 19.

Πιο πρόσφατα, το 2021, μια μελέτη του Insignares Carrione που διεξήχθη για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του από του στόματος χορηγούμενου διοξειδίου του χλωρίου στη θεραπεία του COVID-19 έδειξε ότι το διοξείδιο του χλωρίου είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του COVID-19.

Το διοξείδιο του χλωρίου έχει τρία άτομα – οι επιστήμονες ονομάζουν αυτόν τον δεσμό “ασταθές” ή “αρνητικά φορτισμένο” ιόν.

Όταν αυτός ο δεσμός ατόμων διαχωρίζεται, δημιουργείται ένας πολύ μικρός υποατομικός παλμός ενέργειας. Αυτός ο παλμός συμβαίνει όταν το διοξείδιο του χλωρίου περνάει γύρω από παθογόνους μικροοργανισμούς στο σώμα.

Επιτίθεται μόνο σε “όξινα” και “αναερόβια” μικρόβια (ιούς, βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα) στο σώμα και δεν θα βλάψει το μικροβίωμα.

Αυτά τα βακτήρια επιβιώνουν μόνο χωρίς οξυγόνο και περιλαμβάνουν πολλούς παθογόνους οργανισμούς.

Οι αναερόβιοι οργανισμοί δεν έχουν αναπτύξει επαρκείς άμυνες κατά της επίθεσης του οξυγόνου, ιδίως του οξυγόνου που βρίσκεται σε εξέλιξη, και υποκύπτουν γρήγορα στη θανατηφόρα δράση του.

Όλα τα υγιή κύτταρα που χρειάζονται οξυγόνο για να ζήσουν ή είναι “αλκαλικά” είναι ασφαλή.

Τοξικολογία του διοξειδίου του χλωρίου

Στο Σχήμα 1 απεικονίζονται τα επίπεδα αναφοράς για την απολύμανση του πόσιμου νερού από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (μπλε ζώνη).

Τα επίπεδα δυνητικής θεραπευτικής αποτελεσματικότητας σε πειραματόζωα με μηδενική τοξικότητα απεικονίζονται στην πράσινη ζώνη. Τα τοξικά επίπεδα παρουσιάζονται στην κόκκινη ζώνη (πάνω από 399 ppm).

Το επίπεδο των 5 ppm που εξάλειψε το 99% ή περισσότερα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σε αυτή τη μελέτη βρίσκεται εντός της μπλε / πράσινης ζώνης μηδενικής τοξικότητας.

Σχήμα 1.Δόση διοξειδίου του χλωρίου που χρησιμοποιείται σε επαναλαμβανόμενες δόσεις, υποοξείες (<28 ημέρες) ή χρόνιες μελέτες (>90 ημέρες)

Σχήμα 1. Δόση διοξειδίου του χλωρίου που χρησιμοποιείται σε επαναλαμβανόμενες δόσεις, υποοξείες (<28 ημέρες) ή χρόνιες μελέτες (>90 ημέρες)

Το διοξείδιο του χλωρίου προστίθεται στο πόσιμο νερό για την προστασία των ανθρώπων από επιβλαβή βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε μικρές ποσότητες διοξειδίου του χλωρίου και χλωρίτη πίνοντας επεξεργασμένο νερό, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, καθώς χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό στη βιομηχανία τροφίμων.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το διοξείδιο του χλωρίου ή ο χλωρίτης επηρεάζουν την αναπαραγωγή στον άνθρωπο.

Μελέτες αναπαραγωγής σε αρσενικά ζώα δεν καταδεικνύουν σταθερά μεταβολές στους σπερματογενετικούς δείκτες, ανώμαλη μορφολογία ή κινητικότητα – ωστόσο, οι αναφερόμενες επιδράσεις εμφανίζονται σε δόσεις υψηλότερες από τις δυσμενείς αναπτυξιακές επιδράσεις.

Ομοίως, μεταβολές στις αιματολογικές παραμέτρους εμφανίζονται σε υψηλότερες δόσεις. Δεν εντοπίστηκαν πληροφορίες σχετικά με το θάνατο σε ανθρώπους μετά από έκθεση από το στόμα σε διοξείδιο του χλωρίου.

Σε μια μελέτη του Scatina, 70 ανθρώπινοι εθελοντές ήπιαν διοξείδιο του χλωρίου σε διάλυμα μέχρι 24 ppm και δεν εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μεθοδολογία Υλικά και μέθοδοι

Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πέντε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά: E coli, S aureus, K pneumoniae, S pneumoniae, A baumannii και P aeruginosa.

Όλα ελήφθησαν από πιστοποιημένο εργαστήριο (ATTC, Γερμανία) σε κατεψυγμένο φιαλίδιο και αναπτύχθηκαν σε πλάκες με άγαρ αίματος.

Ένα δείγμα από κάθε βακτήριο λήφθηκε από τις απομονωμένες καλλιέργειες με τη χρήση αποστειρωμένου βρόχου σε ερμάριο ασφαλείας κατηγορίας II από τις πλάκες καλλιέργειας και τοποθετήθηκε σε αποστειρωμένα σωληνάρια με 5 ml ζωμού κρυπτικής σόγιας (TSB).

Τα εν λόγω σωληνάρια καλλιέργειας επωάστηκαν στους 37 βαθμούς Κελσίου σε επωαστήρα Heraeus. Μόλις έφθασαν σε εύλογο αριθμό, τα σωληνάρια καταψύχθηκαν και στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν σε υγρό άζωτο στους – 176 βαθμούς Κελσίου μέχρι τη χρήση.

Καταμέτρηση βακτηρίων

Κατά τον ποσοτικό προσδιορισμό των βακτηρίων στα εργαστήρια, συνηθίζεται η μέτρηση των μονάδων που σχηματίζουν αποικίες, η οποία είναι μια απλή μέθοδος που δίνει μια καλή γενική εικόνα της βιωσιμότητας των κυττάρων.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι χρειάζονται ημέρες για να προκύψουν αποτελέσματα, τα οποία θα διαφέρουν από τεχνολογία σε τεχνολογία με βάση τις τεχνικές προετοιμασίας του δείγματος και τις συνθήκες.

Στην παρούσα μελέτη λήφθηκαν αριθμοί βακτηρίων με τη χρήση του μετρητή μικροβιακών κυττάρων QUANTOM Tx™ της Logos Biosystems.

Πρόκειται για έναν αυτοματοποιημένο μετρητή κυττάρων με βάση την εικόνα, ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει και να μετρήσει μεμονωμένα βακτήρια μέσα σε λίγα λεπτά.

Το QUANTOM Tx εστιάζει αυτόματα, συλλαμβάνει και αναλύει πολλαπλές εικόνες κυττάρων που έχουν χρωματιστεί με φθορισμό για την ανίχνευση βακτηριακών κυττάρων με υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια.

Περιέχει έναν εξελιγμένο αλγόριθμο ανίχνευσης κυττάρων και αποσυμπίεσης που μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια μεμονωμένα βακτηριακά κύτταρα ακόμη και στις πιο στενές συστάδες.

Σε αυτά τα πειράματα, χρησιμοποιήσαμε το Viable Cell Staining Kit για την ανίχνευση ζωντανών ή βιώσιμων κυττάρων έναντι νεκρών κυττάρων.

Για την προετοιμασία του δείγματος για τον μετρητή QUANTOM, ελήφθησαν 10 μικρολίτρα (μl) του μέσου καλλιέργειας με τη χρήση ηλεκτρονικής πιπέτας DLAB που είχε προηγουμένως βαθμονομηθεί και τοποθετήθηκε σε αποστειρωμένο σωληνάριο Eppendorf των 1,5 ml.

Σε αυτό προστέθηκαν 2 μl χρωστικής Viable Cell Staining Dye, η οποία επωάστηκε σε επωαστήρα Heraeus στους 37 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.

Σε αυτό το δείγμα προστέθηκαν 8 μl ρυθμιστικού διαλύματος για την ενίσχυση του φθορίζοντος σήματος.

Προετοιμασία διαλύματος διοξειδίου του χλωρίου

Για την παρασκευή του διαλύματος διοξειδίου του χλωρίου, χρησιμοποιήθηκε για τα πειράματα μια αμπούλα 5 ml διοξειδίου του χλωρίου με την ονομασία CDS Pure® που περιείχε ακριβώς 2.990 ppm διοξειδίου του χλωρίου (CAS 10049- 04-41) που κατασκευάζεται από την AQARIUS pro-life.

Πρόκειται για ένα έτοιμο προς χρήση, αποστειρωμένο διάλυμα διοξειδίου του χλωρίου σε σφραγισμένη γυάλινη αμπούλα που είναι εξαιρετικά καθαρό νανοφιλτραρισμένο, ουδέτερο σε pH και χωρίς χλώριο.

Το διάλυμα διοξειδίου του χλωρίου (απομεταλλωμένο νερό, διοξείδιο του χλωρίου) δεν περιέχει υπολείμματα, ιόντα αργύρου ή νανοσωματίδια. Δεδομένου ότι κάθε αμπούλα των 5 ml περιέχει ακριβώς 2.900 ppm διοξειδίου του χλωρίου, είναι εύκολο να προσδιορίσετε πόσα χιλιοστόλιτρα απαιτούνται.

Οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν κυμαίνονταν μεταξύ 1 – 7 ppm διοξειδίου του χλωρίου.

Οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν για κάθε συγκέντρωση ήταν 1 ppm = 1,667 μl CDS Pure®, 2 ppm = 3,344 μl, 3 ppm = 5,016 μl, 4 ppm = 6,688 μl, 5 ppm = 8,336 μl, 6 ppm = 10,032 μl και 7 ppm = 11,704 μl. Ο χρόνος έκθεσης ήταν άσχετος, καθώς η απολύμανση ήταν άμεση, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Σε αυτούς τους σωλήνες προστέθηκε διοξείδιο του χλωρίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Η συγκέντρωση 5 ml CDS διοξειδίου του χλωρίου που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα κυμαινόταν από 1,667 μl (1 ppm) έως 11,704 μl (7 ppm), προστέθηκε στους σωλήνες με ηλεκτρονική πιπέτα DLAB και αναμείχθηκε απαλά για κάθε βακτήριο.

Για κάθε πειραματικό σωλήνα παρασκευάστηκε επίσης ένας σωλήνας ελέγχου από το ίδιο μέσο καλλιέργειας.

Ανάλογα με την ποσότητα διοξειδίου του χλωρίου που εφαρμόστηκε στον πειραματικό σωλήνα, η ίδια ποσότητα απεσταγμένου νερού προστέθηκε στον σωλήνα ελέγχου για να διατηρηθεί σταθερός ο συντελεστής αραίωσης.

Από αυτούς τους σωλήνες ελέγχου και πειραματικούς σωλήνες ελήφθησαν 6 μl δείγματος με τη χρήση ηλεκτρονικής πιπέτας και τοποθετήθηκαν στις αντικειμενοφόρους πλάκες μέτρησης κυττάρων M50.

Οι αντικειμενοφόροι πλάκες τοποθετήθηκαν στη φυγόκεντρο QUANTOM για 8 λεπτά στα 300 RCF (Σχετική Φυγοκεντρική Δύναμη) και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στον μετρητή μικροβιακών κυττάρων QUANTOM για τη λήψη μιας βασικής μέτρησης (Έλεγχος) και μιας άλλης μέτρησης από τον Πειραματικό σωλήνα.

Οι βέλτιστες ρυθμίσεις του μετρητή μικροβιακών κυττάρων QUANTOM για τα διάφορα βακτήρια καθορίστηκαν σύμφωνα με το σχήμα και το μέγεθος των διαφόρων βακτηρίων για τη βελτιστοποίηση της καταμέτρησης.

Αποτελέσματα

Για να αξιολογηθεί η δυνατότητα απολύμανσης του διοξειδίου του χλωρίου στους πέντε τύπους ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων της παρούσας μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια αμπούλες των 5 ml του CDSpure, καθώς οι αμπούλες αυτές περιέχουν τυποποιημένη συγκέντρωση 2.990 ppm.

Οι συγκεντρώσεις ήταν από 1 ppm έως 7 ppm, σε βήματα του 1 ppm. Τα δείγματα ελέγχου και τα πειραματικά δείγματα στις διάφορες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν εις τριπλούν, για τα οποία λήφθηκε ο μέσος όρος για το καθένα.

Οι τιμές αυτές συγκρίθηκαν με το δείγμα ελέγχου χωρίς το CDSpure διοξείδιο του χλωρίου.

Γενικά, και στις πέντε μελέτες βακτηρίων, υπήρξε απολύμανση μεγαλύτερη από 95% στη μέγιστη συγκέντρωση 7 ppm διοξειδίου του χλωρίου, ενώ ορισμένα είδη εξαλείφθηκαν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις 4 – 7 ppm (t-test, p<0,01).

Ας εξετάσουμε κάθε είδος βακτηρίου ξεχωριστά στους πίνακες και τα σχήματα που ακολουθούν.

Απολύμανση Acinetobacter baumannii Με το Acinetobacter baumannii, υπήρξε 99% απολύμανση στις συγκεντρώσεις 5, 6 και 7 ppm διοξειδίου του χλωρίου (t-test, p<0,01) (Πίνακας 1, Σχήμα 2).

Comparison of Bacterial Counts of Acinetobacter baumannii Before and After Chlorine Dioxide Exposure

Σύγκριση των αριθμών βακτηρίων του Acinetobacter baumannii πριν και μετά το διοξείδιο του χλωρίου Έκθεση

Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού του Acinetobacter baumannii coli με χρήση χλωρίου Διοξείδιο του Χλωρίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις
Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού του Acinetobacter baumannii coli με χρήση χλωρίου Διοξείδιο του Χλωρίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις

Απολύμανση Escherichia coli

Με το E. coli, υπήρξε απολύμανση > 98% σε συγκέντρωση χλωρίου 7 ppm (t-test, p<0,01) (Πίνακας 2, Σχήμα 3).

Σύγκριση των αριθμών βακτηρίων Escherichia coli πριν και μετά την έκθεση σε διοξείδιο του χλωρίου
Σύγκριση των αριθμών βακτηρίων Escherichia coli πριν και μετά την έκθεση σε διοξείδιο του χλωρίου.
Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού της Escherichia coli με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε διαφορετικές Συγκεντρώσεις
Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού της Escherichia coli με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε διαφορετικές Συγκεντρώσεις.

Απολύμανση Klebsiella pneumoniae

Με τα βακτήρια K. pneumoniae, υπήρξε απολύμανση > 94% σε συγκέντρωση χλωρίου 6 και 7 ppm (t-test, p<0,01) (Πίνακας 3, Σχήμα 4).

Πίνακας 3: Σύγκριση του αριθμού των βακτηρίων Klebsiella pneumoniae πριν και μετά το διοξείδιο του χλωρίου
Έκθεση

Σύγκριση των αριθμών βακτηρίων Klebsiella pneumoniae πριν και μετά το διοξείδιο του χλωρίου

Σύγκριση των αριθμών βακτηρίων Klebsiella pneumoniae πριν και μετά το διοξείδιο του χλωρίου

Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού της Klebsiella pneumoniae με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε Συγκεντρώσεις

Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού της Klebsiella pneumoniae με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε Συγκεντρώσεις.
Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού της Klebsiella pneumoniae με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε Συγκεντρώσεις.

Απολύμανση του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus Aureus (MRSA)
Με τον MRSA, υπήρξε απολύμανση > 99% σε συγκέντρωση χλωρίου 4 – 7 ppm (t-test, p<0,01). (Πίνακας 4, Σχήμα 5).

Πίνακας 4: Σύγκριση του αριθμού των βακτηρίων του MRSA πριν και μετά την έκθεση σε διοξείδιο του χλωρίου.

Πίνακας 4: Σύγκριση του αριθμού των βακτηρίων του MRSA πριν και μετά την έκθεση σε διοξείδιο του χλωρίου.
Πίνακας 4: Σύγκριση του αριθμού των βακτηρίων του MRSA πριν και μετά την έκθεση σε διοξείδιο του χλωρίου.

Σχήμα 5. Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού του MRSA με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε διαφορετικές Συγκεντρώσεις.

Σχήμα 5. Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού του MRSA με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε διαφορετικές Συγκεντρώσεις.
Σχήμα 5. Σύγκριση του ελέγχου έναντι του πειραματικού του MRSA με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε διαφορετικές Συγκεντρώσεις.

Απολύμανση Pseudomonas aeruginosa Με τα βακτήρια P. aeruginosa, υπήρξε >95% απολύμανση σε συγκέντρωση χλωρίου 7 ppm (t test, p<0,01) (Πίνακας 5, Σχήμα 6).

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το διάλυμα διοξειδίου του χλωρίου είναι μια αποτελεσματική φυσική ουσία που μπορεί να εξαλείψει όλα τα είδη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων που εξετάστηκαν.

Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του χλωρίου που απαιτούνται για να επιτευχθεί απολύμανση 95% ή μεγαλύτερη για τα πέντε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι από 4 – 7 ppm, οι οποίες βρίσκονται εντός των δυνητικά ασφαλών ορίων α (βλ. Σχήμα 1).

Σχήμα 6. Σύγκριση ελέγχου έναντι πειραματικού της Pseudomonas aeruginosa με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Σχήμα 6. Σύγκριση ελέγχου έναντι πειραματικού της Pseudomonas aeruginosa με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Σχήμα 6. Σύγκριση ελέγχου έναντι πειραματικού της Pseudomonas aeruginosa με χρήση διοξειδίου του χλωρίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Πίνακας 5: Σύγκριση των αριθμών βακτηρίων Pseudomonas aeruginosa πριν και μετά το διοξείδιο του χλωρίου
Έκθεση.

Πίνακας 5: Σύγκριση των αριθμών βακτηρίων Pseudomonas aeruginosa πριν και μετά το διοξείδιο του χλωρίου Έκθεση.
Πίνακας 5: Σύγκριση των αριθμών βακτηρίων Pseudomonas aeruginosa πριν και μετά το διοξείδιο του χλωρίου
Έκθεση.

Συζήτηση

Η αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Αυτά τα ανθεκτικά βακτήρια έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα συμβατικά αντιβιοτικά, καθιστώντας τις λοιμώξεις όλο και πιο δύσκολες στη θεραπεία και οδηγώντας σε αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας και υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Η αναφερόμενη ετήσια θνησιμότητα αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2050 από ασθένειες ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, ξεπερνώντας σε αριθμό τους θανάτους από καρκίνο.

Αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία, καθώς οι λοιμώξεις που κάποτε αντιμετωπίζονταν γρήγορα μπορούν τώρα να οδηγήσουν σε παρατεταμένες ασθένειες, οδηγώντας σε μεγάλη ταλαιπωρία και επιβάρυνση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Ο αντίκτυπος της έρευνας σε εναλλακτικές προσεγγίσεις για την εξάλειψη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η έρευνα αυτή μπορεί να σώσει ζωές σε παγκόσμια κλίμακα μέσω των εξής:

1. Βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών: Εναλλακτικές στρατηγικές μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά λοιμώξεις που κάποτε θεωρούνταν μη θεραπεύσιμες.

Με την επιτυχή στόχευση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, οι προσεγγίσεις αυτές μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών, να μειώσουν τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας και να αποκαταστήσουν την ελπίδα στα άτομα που πάσχουν από ανθεκτικές λοιμώξεις.

2. Μειωμένη επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης: Η αυξανόμενη επιβάρυνση από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά επιβαρύνει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως.

Με την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας, μπορεί να μειωθεί ο φόρτος των πόρων υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, τη μείωση των παραμονών στα νοσοκομεία και τη μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

3. Πρόληψη επιδημιών: Εάν δεν ελεγχθούν, τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες επιδημίες.

Η έρευνα για εναλλακτικές προσεγγίσεις προσφέρει την ευκαιρία να αποτραπεί η εμφάνιση και η εξάπλωση ανθεκτικών στελεχών, διασφαλίζοντας τελικά τη δημόσια υγεία και αποτρέποντας επιδημίες μεγάλης κλίμακας.

4. Διαφοροποίηση των θεραπευτικών επιλογών.

Οι νέες και φυσικές θεραπείες παρέχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Διευρύνουν το φάσμα των θεραπευτικών επιλογών που είναι διαθέσιμες στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, εξασφαλίζοντας ότι διαθέτουν πολλαπλά εργαλεία για την καταπολέμηση των ανθεκτικών λοιμώξεων.

Αυτή η διαφοροποίηση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχημένων θεραπευτικών αποτελεσμάτων και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιορισμών των συμβατικών αντιβιοτικών.

5. Υπέρβαση των μηχανισμών ανθεκτικότητας: Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια έχουν αναπτύξει εξελιγμένους μηχανισμούς για να αποφεύγουν τις επιδράσεις των παραδοσιακών αντιβιοτικών.

Οι νέες και φυσικές θεραπείες προσφέρουν τη δυνατότητα να στοχεύουν τα βακτήρια μέσω διαφορετικών οδών, παρακάμπτοντας ή υπερνικώντας τους υπάρχοντες μηχανισμούς ανθεκτικότητας, παρέχοντας μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση των ανθεκτικών στελεχών και μειώνοντας την πιθανότητα αποτυχίας της θεραπείας.

6. Μειωμένες παρενέργειες και τοξικότητα: Πολλά συμβατικά αντιβιοτικά έχουν σχετικές παρενέργειες και μπορεί να είναι τοξικά για τον οργανισμό, κυρίως όταν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένες περιόδους.

Οι φυσικές θεραπείες, όπως το διοξείδιο του χλωρίου, μπορεί να προσφέρουν χαμηλότερο προφίλ τοξικότητας και μειωμένες παρενέργειες. Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για ευάλωτους πληθυσμούς, όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις ανεπιθύμητες ενέργειες των συμβατικών αντιβιοτικών.

7. Διατήρηση του εντερικού μικροβιόκοσμου: Τα συμβατικά αντιβιοτικά συχνά διαταράσσουν την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, οδηγώντας σε δυσβίωση και πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

Οι νέες και φυσικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν στοχευμένες προσεγγίσεις που εξαλείφουν επιλεκτικά τα επιβλαβή βακτήρια, διατηρώντας παράλληλα την ποικιλομορφία και τη λειτουργία του εντερικού μικροβιόκοσμου.

Αυτή η διατήρηση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πέψη και τη συνολική ευεξία.

8. Βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις: Η παραγωγή και η χρήση συμβατικών αντιβιοτικών μπορεί να έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών στο περιβάλλον.

Οι φυσικές θεραπείες προέρχονται συχνά από ανανεώσιμες πηγές, όπως φυτά ή ενώσεις που προέρχονται από μικρόβια, οι οποίες μπορούν να παραχθούν με βιώσιμο τρόπο. Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες μπορεί να έχουν ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς συχνά διασπώνται ευκολότερα, μειώνοντας τον κίνδυνο μακροχρόνιας οικολογικής ζημίας.

9. Δυνατότητα συνδυαστικών θεραπειών: Οι φυσικές θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν με συμβατικά αντιβιοτικά ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες για τη δημιουργία συνεργιστικών αποτελεσμάτων και τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα θεραπευτικά σχήματα, βελτιστοποιώντας τα δυνητικά οφέλη κάθε θεραπευτικής μεθόδου.

Οι συνδυαστικές θεραπείες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ανθεκτικών βακτηρίων, στη μείωση του χρόνου θεραπείας και στην πρόληψη της περαιτέρω ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

10. Προσβάσιμες και προσιτές θεραπευτικές επιλογές: Η πρόσβαση στα συμβατικά αντιβιοτικά μπορεί να είναι περιορισμένη ή να είναι απαγορευτική από πλευράς κόστους σε πολλά μέρη του κόσμου.

Οι φυσικές θεραπείες που προέρχονται από τοπικά διαθέσιμες πηγές μπορεί να προσφέρουν πιο προσιτές και οικονομικά προσιτές επιλογές για τη θεραπεία ανθεκτικών λοιμώξεων.

Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία, ιδίως σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους, όπου η επιβάρυνση από την αντοχή στα αντιβιοτικά είναι υψηλή.

Στην αναζήτηση αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων, το διοξείδιο του χλωρίου έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση για την εξάλειψη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Λειτουργεί διαταράσσοντας τις κυτταρικές δομές των βακτηρίων, εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη.

Πλεονεκτήματα του διοξειδίου του χλωρίου

Το διοξείδιο του χλωρίου έχει αναδειχθεί ως ένα πολλά υποσχόμενο όπλο στην καταπολέμηση αυτών των ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών.

Η ευρέως φάσματος δραστηριότητά του, η υπολειμματική του αποτελεσματικότητα, η μειωμένη πιθανότητα ανθεκτικότητας και η περιβαλλοντική του ασφάλεια το καθιστούν ανεκτίμητο εργαλείο για την εξάλειψη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Αγκαλιάζοντας το διοξείδιο του χλωρίου ως μέρος ολοκληρωμένων στρατηγικών ελέγχου των λοιμώξεων, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις, να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και να αντιμετωπίσουμε το αυξανόμενο πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη χρήση διοξειδίου του χλωρίου για τη θεραπεία μικροοργανισμών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, όπως Δραστηριότητα φάσματος: Το διοξείδιο του χλωρίου έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα έναντι πολλών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του MRSA και άλλων στελεχών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Η ικανότητά του να στοχεύει το βακτηριακό κυτταρικό τοίχωμα και να διαταράσσει βασικές μεταβολικές διεργασίες το ξεχωρίζει ως αποτελεσματικό αντιμικροβιακό παράγοντα.

Υπολειμματική αποτελεσματικότητα: Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά απολυμαντικά, το διοξείδιο του χλωρίου παρουσιάζει υπολειμματική δράση, η οποία προστατεύει τις επιφάνειες ακόμη και μετά την αρχική εφαρμογή.

Αυτή η υπολειμματική δράση είναι ζωτικής σημασίας σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου οι επιφάνειες μπορεί να μολυνθούν γρήγορα, παρέχοντας μια επίμονη άμυνα κατά του βακτηριακού αποικισμού και της μετάδοσης.

Μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας:

Ο μηχανισμός δράσης του διοξειδίου του χλωρίου μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας από τα βακτήρια.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αντιβιοτικά που στοχεύουν συγκεκριμένα βακτηριακά συστατικά, το διοξείδιο του χλωρίου επιτίθεται ταυτόχρονα σε πολλαπλές κυτταρικές δομές, καθιστώντας δυσκολότερη την ανάπτυξη μηχανισμών αντίστασης από τα βακτήρια.

Εξάλειψη των βιοϋμενίων: Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι το διοξείδιο του χλωρίου διεισδύει και εξαλείφει τα βιοφίλμ.

Τα βιοφίλμ εκτιμάται ότι είναι 1000 φορές πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά από τα ελεύθερα κύτταρα.

Περιβαλλοντική ασφάλεια:

Το διοξείδιο του χλωρίου αναγνωρίζεται για το ευνοϊκό οικολογικό του προφίλ. Αποσυντίθεται σε αβλαβή υποπροϊόντα, χωρίς να αφήνει τοξικά κατάλοιπα.

Αυτό το χαρακτηριστικό διασφαλίζει ότι η χρήση του για σκοπούς απολύμανσης δεν συμβάλλει σε μακροχρόνιες περιβαλλοντικές βλάβες.

Οι δυνητικές επιπτώσεις:

Η σημασία του διοξειδίου του χλωρίου στην εξάλειψη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων δεν μπορεί να υπερτιμηθεί.
Παρέχοντας μια εναλλακτική επιλογή θεραπείας, το διοξείδιο του χλωρίου μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του αυξανόμενου προβλήματος της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Η αποτελεσματικότητά του κατά του MRSA και άλλων ανθεκτικών στελεχών μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών, να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Κόστος – αποτελεσματικότητα:

Το διάλυμα διοξειδίου του χλωρίου είναι φθηνό και μπορεί να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης μιας χώρας με την πάροδο του χρόνου.

Συμπεράσματα

Η παρούσα έρευνα επικεντρώθηκε στη μελέτη της αποτελεσματικότητας του διοξειδίου του χλωρίου in vitro για ορισμένα από τα πιο κρίσιμα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και προκαλούν εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμια βάση.

Αποδείξαμε ότι η βέλτιστη συγκέντρωση διοξειδίου του χλωρίου που οδηγεί σε σχεδόν πλήρη απολύμανση in vitro είναι 7 ppm (ppm (p<0,01).

Αυτή είναι μια ασφαλής δοσολογία για λήψη, καθώς είναι περίπου η δοσολογία που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του νερού.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί in vitro θα παρατηρηθεί πιθανότατα και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως και το αίμα, το διοξείδιο του χλωρίου απελευθερώνει οξυγόνο όταν συναντά οξύτητα, είτε από γαλακτικό οξύ είτε από την οξύτητα του μικροοργανισμού.

Όταν το διοξείδιο του χλωρίου διασπάται, απελευθερώνει οξυγόνο στο αίμα, όπως και τα ερυθροκύτταρα (ερυθρά αιμοσφαίρια), μέσω της ίδιας αρχής (γνωστής ως φαινόμενο Bohr), η οποία είναι να είναι επιλεκτική για την οξύτητα.

Το διοξείδιο του χλωρίου είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας επιλεκτικός ως προς το μέγεθος, ο οποίος μπορεί να σκοτώσει γρήγορα οργανισμούς μεγέθους μικρομέτρων, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει πραγματική βλάβη σε πολύ μεγαλύτερους οργανισμούς, όπως τα ζώα ή οι άνθρωποι, καθώς δεν μπορεί να διεισδύσει βαθιά στους ζωντανούς ιστούς τους.

Υπήρξαν πολλές διαμάχες γύρω από τη χρήση του διοξειδίου του χλωρίου.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, όπως και με κάθε φάρμακο ή συμπλήρωμα, τα αποτελέσματα της έκθεσης σε οποιαδήποτε ουσία εξαρτώνται από την οδό χορήγησης (π.χ. εισπνεόμενη, τοπική ή από του στόματος), την κατάσταση του μορίου (π.χ. αέρια ή υδατική), τη συγκέντρωση της δόσης, τη διάρκεια της έκθεσης, τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τις συνήθειες, καθώς και από το αν υπάρχουν άλλες χημικές ουσίες ή προσμίξεις.

Τονίζοντας ότι έχουν διεξαχθεί πολλές τοξικολογικές μελέτες όλα αυτά τα χρόνια με το διοξείδιο του χλωρίου σε ανθρώπους και ζώα, που δείχνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο άνθρωπος εκτίθεται σε ασφαλή επίπεδα.

Όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα στις χαμηλές δόσεις που απαιτούνται για την εξουδετέρωση των μικροβίων’ το διοξείδιο του χλωρίου έχει αποδειχθεί ασφαλές.

Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα σε πρόσφατες κλινικές δοκιμές με διοξείδιο του χλωρίου που διεξήχθησαν για το COVID-19 από την Insignares – Carrione το 2021, όπου χορηγήθηκε ενδοφλεβίως στους ασθενείς εξαιρετικά καθαρό διοξείδιο του χλωρίου CDS (2.990 ppm).

Επιπλέον, οι κυβερνητικές εγκρίσεις των διαλυμάτων διοξειδίου του χλωρίου για την πρόληψη και τη θεραπεία της πανδημίας COVID-19 στη Βολιβία έγιναν νόμος το 2020.

Με τον οποίο συγκροτήθηκε νομίμως μια επιτροπή δεοντολογίας και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Βολιβίας, το οποίο, μέσω των κλινικών, επιστημονικών και δεοντολογικών επιτροπών έρευνας, διεξάγει την έρευνά του για το διοξείδιο του χλωρίου για χρήση σε διάφορες εφαρμογές.

Περαιτέρω, χρησιμοποιούνται συνεχώς εκτεταμένες κλινικές εφαρμογές του διοξειδίου του χλωρίου στον ιό Epstein-Barr (EBV), στον κυτταρομεγαλοϊό (CMV), στον ιό της ηπατίτιδας A, B, στον ιό HIV (ιός του AIDS) και σε άλλους.

Περαιτέρω έρευνες διερευνούν την κλινική χρήση του διοξειδίου του χλωρίου, συμπεριλαμβανομένων μη ειδικών σπορίων, βακτηρίων και ιών με την πάροδο των ετών.

Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη μαρτυρίες για τη χρήση του διοξειδίου του χλωρίου από εθελοντές που έχουν συλλεχθεί όλα αυτά τα χρόνια από τον Jim Humble για διάφορες εφαρμογές του διοξειδίου του χλωρίου.

Πρέπει να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές για να αποκτηθεί κλινική εμπειρία σχετικά με το τι θα λειτουργούσε καλύτερα στην κλινική πρακτική.

Οι κλινικοί γιατροί που χρησιμοποιούν ενδοφλέβιες εγχύσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αμπούλες των 5 ml CDSpure (2.990 ppm) απευθείας ή από το στόμα όταν αραιωθούν στα απαιτούμενα επίπεδα.

Σύγκρουση συμφερόντων: Κανένα
Δήλωση χρηματοδότησης: Καμία

Η πρωτότυπη μορφή της έρευνας στο Scribd.

Eradication of Antibiotic Resistant Bacteria Using Chlorine Dioxide.

Eradication of Antibiotic Resistant Bacteria Using Chlorine Dioxide by sfagi on Scribd

Δημοσιεύθηκε: 2023
Παραπομπή: Γεωργίου Γ, Kotzé A, et al., 2023. Eradication of Antibiotic-Resistant E. coli, S. aureus, K. pneumoniae, S. pneumoniae, A. baumannii, and P. aeruginosa with Chlorine Dioxide In Vitro, Medical Research Archives, [online] 11(6).
https://doi.org/10.18103/mra.v11i7.2.4218
Πνευματική ιδιοκτησία: © 2023 Ευρωπαϊκή Ιατρική Εταιρεία. Αυτό είναι ένα άρθρο ανοικτής πρόσβασης που διανέμεται υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution License, η οποία επιτρέπει την απεριόριστη χρήση,
διανομή και αναπαραγωγή σε οποιοδήποτε μέσο, με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται ο αρχικός συγγραφέας και η πηγή.
DOI
https://doi.org/10.18103/mra.v11i7.2.4218
ISSN: 2375-1924

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΆΡΘΡΟ
Εξάλειψη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά E. coli, S. aureus, K. pneumoniae, S. pneumoniae, A. baumannii και P. aeruginosa με διοξείδιο του χλωρίου in vitro
Γιώργος Γεωργίου – Κύριος ερευνητής – admin@docgeorge.com
Agnieszka Kotzé – Ερευνητής – aggie.kotze@gmail.com

Published: June 30, 2023
Citation: Georgiou G, Kotzé A, et al., 2023. Eradication of Antibiotic-Resistant E. coli, S. aureus, K. pneumoniae, S. pneumoniae, A. baumannii, and P. aeruginosa with Chlorine Dioxide In Vitro, Medical Research Archives, [online] 11(6).
https://doi.org/10.18103/mra.v11i7.2.4218
Copyright: © 2023 European Society of Medicine. This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use,
distribution, and reproduction in any medium, provided the original author and source are credited.
DOI
https://doi.org/10.18103/mra.v11i7.2.4218
ISSN: 2375-1924

RESEARCH ARTICLE
Eradication of Antibiotic-Resistant E. coli, S. aureus, K. pneumoniae, S. pneumoniae, A. baumannii, and P. aeruginosa with Chlorine Dioxide In Vitro
George Georgiou – Principal Investigator – admin@docgeorge.com
Agnieszka Kotzé – Researcher – aggie.kotze@gmail.com

 

elΕλληνικά